Vilokan ADF Solutions bygger mobil pilotanläggning till Helsingfors flygplats som ska rena vatten från glykol

Allt fler företag och flygplatser vill tänka hållbart vilket är oerhört viktigt då vi alla måste värna om miljön tillsammans. För att visa, prova och bevisa hur väl tekniken fungerar har Vilokan byggt en pilotanläggning som kommer att placeras på Helsingfors flygplats i Finland. Här kommer Vilokan ADF Solutions anläggning behandla avisningsvätska och rena vatten från glykol.

Jani Elasmaa, Vice President Airline Operations vid Finavia kommentar när anläggningen togs i bruk var: ”Väldigt förväntansfull! Idag var lanseringsdagen för POC-fälttest/försök för glykolåtervinning på Helsingfors flygplats som pågår till slutet av avisningssäsongen. Vi samlar redan in nästan varje droppe av använda vätskor som ska behandlas på vattenreningsverk med hjälp av sugbilar och tillsammans med denna anläggning, utvinna materialet för cirkulär ekonomi är något som gör mig riktigt glad! ♻️

"Förut åkte 10.000 ton till reningsverket. Nu kan glykolen återvinnas istället!"

Svenska flygplatsoperatören Swedavia med 37,6 miljoner passagerare är en föregångare på miljöområdet. Nu sluter Vilokan kretsloppet så att Swedavia kan återvinna och återanvända värdefull glykol.

"Nu blir vi världsledare på glykolåtervinning"

Montreal Pierre Trudeau Airport (YUL) har investerat ca 10 miljoner CAD (ca 65 miljoner kronor) i en anläggning från Vilokan ADF Solutions. Den kommer att drivas av AeroMag 2000 som sköter avisningen på plats.