Referenser

Flygplatser som använder tekniska lösningar och tjänster från Vilokan ADF Solutions:

• Stockholm Skavsta Airport (NYO)
• Stockholm-Arlanda Airport (ARN)
• Göteborg-Landvetter Airport (GOT)
• Stockholm-Bromma Airport (BMA)
• Malmö Airport (Sturup) (MMX)
• Luleå Airport (Kallax) (LLA)
• Umeå Airport (UME)
• Åre Östersund Airport (Frösön) (OSD)
• Visby Airport (VBY)
• Kiruna Airport (KRN)
• Ronneby Airport (RNB)

Flygplatser där Vilokan ADF Solutions levererat utrustning:

• Montreal Montréal-Pierre Elliott Trudeau airport (YUL)
• Ottawa International Airport (YOW)
• Oslo flygplats, Gardermoen (OSL)
• Cleveland Hopkins International Airport (CLE)

Cleveland Hopkins International Airport

Vilokan ADF Solutions har levererat två stycken systemet som tar hand om använd avisningsvätska som samlas upp på avisningsytorna på Cleveland Hopkins International Airport. Vätskan innehåller normalt ca 10% glykol och slutprodukten kommer vara en filtrerad produkt som innehåller minst 50% glykol. 

Dessa bägge anläggningar är byggda av vårt systerföretag Vilokan Recycling Tech i Sverige och är färdigmonterade i två 40 fots containers och medger i princip en ”plug and play” installation på plats. 

”Nu blir vi världsledare på glykolåtervinning”

Philippe Rainville, Vice-President, Planning, Engineering and Construction vid Aeroports de Montreal (ADM) är entusiastisk när han presenterar den nya anläggningen för återvinning 2014. Vilokan ADF Solutions ligger bakom hela den imponerande anläggningen som hanterar allt från uppsamling av använd avisningsvätska via samtliga avancerade processer som till slut leder till att ny, återvunnen avisningsvätska kan blandas och användas direkt på flygplatsen. Ett helt slutet kretslopp för miljön, för ekonomin, för framtiden.

Fjärrstyrning från Sverige

Vilokan driver anläggningen flera år innan avisningsoperatören AeroMag 2000 är redo att över driften. Även efter detta styrs stora delar av anläggningen från Vilokans huvudkontor i Strömstad, Sverige. Där kan både pumpar och kvaliteten på vätskorna bevakas. Vilokan finns närvarande även i rollen som renodlad teknikleverantör.

Första i sitt slag

Montreal-Pierre Trudeau Airport (YUL) är Kanadas fjärde största flygplats och används av över 14 miljoner passagerare per år. Återvinningsanläggningen från Vilokan är den första i sitt slag som byggs i Nordamerika och den är totalt integrerat i AeroMags existerande anläggning på flygplatsen.

Stockholm Skavsta Airport – återvinning via app

Sedan 2016 finns Vilokan ADF Solutions på plats i Stockholm/Nyköping på Skavsta Flygplats (NYO). Här samlas använd avisningsvätska upp och renas. Sedan höjs koncentrationen av glykol för att det ska vara möjligt att gå vidare med återvinningen på en annan av Vilokans anläggningar i Stockholm.

Eftersom helhetslösningen inbegriper transport så tar Vilokan fullt ansvar även för detta. Det är centralt att logistiken utformas på bästa sätt för miljön, för ekonomin, för framtiden. På marknaden fanns ingen tekniklösning som lyckades nå den grad av optimering som Vilokan strävar efter, därför utvecklas en egen mjukvara.

Vilokan ADF Solutions har utvecklat en app för flygplatser som automatiskt meddelar när det börjar bli dags för hämtning. En order genereras och transport beställs. Appen har även kvalitetskontroll av vätskan integrerad. Allt övervakas online från Vilokans huvudkontor i Strömstad.

Nationellt uppdrag att återvinna glykol på alla Swedavias 10 flygplatser

Svenska flygplatsoperatören Swedavia med 37,6 miljoner passagerare per år är en föregångare på miljöområdet. Vilokan har fått i uppdrag att sluta kretsloppet så att Swedavia kan återvinna och återanvända värdefull glykol från samtliga 10 flygplatser i Sverige.

Tidigare åkte 10.000 ton till reningsverket. Nu kan glykolen återvinnas istället!

Sedan 2011 har Vilokan ADF Solutions ett nationellt uppdrag från Swedavia att skona naturen, rena vattnet och återvinna glykolen i den använda avisningsvätskan. Det görs via ett nätverk av teknik och kompetens för bästa möjliga driftsekonomi och miljöhänsyn.

Luleå sedan 2002

Den första anläggningen som utformas för Swedavia är på Kallax Luleå Flygplats (LLA) redan 2002. Anläggningen har utvecklats och förädlats genom åren och är idag en fullserviceanläggning med full kapacitet för återvinning av glykol.

Göteborg sedan 2010

Göteborg Landvetter Airport (GOT) blir första flygplats att 2010 att få en tjänstelösning från Vilokan ADF Solutions som även ansvarar för driften av anläggningen med egen personal.

Stockholm Arlanda sedan 2018

Swedavia agerar än en gång pionjärer när man låter ADF Vilokan Solutions ansvara för en totallösning av en ny, toppmodern anläggning som tas i drift hösten 2018 på Stockholm Arlanda Flygplats (ARN). Vilokan står för allt från finansiering och planering till uppförande och kontinuerlig drift. Swedavia tar stora kliv i sina hållbarhetsambitioner och Vilokan sköter allt – tack vare den värdefulla råvaran som kan återvinnas. Win-win.

En nätverkslösning

Med ett utbrett nätverk av utrustning och anläggningar kan Vilokan erbjuda effektiva lösningar för Swedavias samtliga flygplatser. I varje enskilt fall görs avvägningen hur långt i processerna man ska gå på respektive plats och när det är bättre att fortsätta bearbetningen på en annan av företagets anläggningar. En lösning under ständig anpassning och utveckling.

"Förut åkte 10.000 ton till reningsverket. Nu kan glykolen återvinnas istället!"

Svenska flygplatsoperatören Swedavia med 37,6 miljoner passagerare är en föregångare på miljöområdet. Nu sluter Vilokan kretsloppet så att Swedavia kan återvinna och återanvända värdefull glykol.

"Nu blir vi världsledare på glykolåtervinning"

Montreal Pierre Trudeau Airport (YUL) har investerat ca 10 miljoner CAD (ca 65 miljoner kronor) i en anläggning från Vilokan ADF Solutions. Den kommer att drivas av AeroMag 2000 som sköter avisningen på plats.