Torsdag 27/9 var det äntligen dax att klippa bandet för Arlandanläggningen!

Dagen gick inte bara i glädjens tecken med röda mattan utrullad utan innehöll också en utbildningsdel där drygt 60 personer fick ta del av en fördjupad genomgång av alla tekniska delar i anläggningen. Det bjöds även på rundtur, mat och mingel. Själva invigningsklippet och tal stod Arlandas flygplatsdirektör Peder Grunditz för.  

Bland besökarna fanns representanter från många olika företag och länder på plats. Vi träffade bl a Yannick Vos från Schipol (Amsterdams flygplats), representanter från Sälens flygplats och Hasan Cavit från Istanbuls flygplats som alla var väldigt nyfikan på Arlandanläggningen.

På plats fanns också Anette Ferm, vars roll i projektet varit som projektledare med uppdrag att försöka få fram en kretsloppslösning av glykolhantering som är miljömässigt och ekonomiskt hållbar för Swedavia som helhet. Vi passade på att få en pratstund med Anette. Jag ser med stort intresse fram emot att följa produktionen i den nya glykolåtervinningsanläggningen efter flera års förberedelser. Det har varit en lång väg men nu äntligen är den på plats och det är väldigt speciellt för oss som jobbat med det här i många år.

Förväntningarna från Swedavia är stora när det gäller kapacitet och tillgänglighet i anläggningen, men det kommer även bli intressant att följa logistiken från alla Swedavias flygplatser. Jag ser med spänning fram emot kommande vinter. Presentationerna som gjordes vid eventet förra veckan var tekniska på en bra nivå så alla som var en del av invigningen kunde följa med i processen, avslutar Anette.

Det är en milstolpe för hela koncernen att den nya anläggningen på Arlanda nu är i drift, säger Lars Rosell, styrelseordförande för Vilokan-koncernen och vd för Vilokan ADF Solutions. Vilokan har avtal med Swedavia om att uppföra 10 anläggningar på flygplatser runt om i Sverige.  På flygplatserna i Luleå och Göteborg är anläggningarna redan på plats  och i fullt bruk sedan flera år tillbaka. Vilokan har även uppfört en anläggning i Montreal och anläggningen på Arlanda är en kopia av den.

      

Lars Rosell, Peder Grunditz och Johan Brandberg. Anläggningen på Arlanda.

      

Karl-Henrik Jönsson, Alexander Karlsson. Karl-Henrik Jönsson håller föredrag.

      

Bubbel. Mingel & mat.

Se mer.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Fakta om Arlanda flygplats

Med mer än 26 miljoner passagerare och drygt 230 000 starter och landningar per år är Arlanda Sveriges största flygplats. Flygplatsen klarar maximalt av 80 starter/landningar per timme. Swedavia agerar än en gång pionjärer när man låter ADF Vilokan Solutions ansvara för en totallösning av den toppmoderna glykolåtervinnings-anläggningen som sattes i drift september 2018 på Stockholm Arlanda Flygplats (ARN). Vilokan står för allt från finansiering och planering till uppförande och kontinuerlig drift. 

 

"Förut åkte 10.000 ton till reningsverket. Nu kan glykolen återvinnas istället!"

Svenska flygplatsoperatören Swedavia med 37,6 miljoner passagerare är en föregångare på miljöområdet. Nu sluter Vilokan kretsloppet så att Swedavia kan återvinna och återanvända värdefull glykol.

"Nu blir vi världsledare på glykolåtervinning"

Montreal Pierre Trudeau Airport (YUL) har investerat ca 10 miljoner CAD (ca 65 miljoner kronor) i en anläggning från Vilokan ADF Solutions. Den kommer att drivas av AeroMag 2000 som sköter avisningen på plats.