”Nu blir vi världsledare på glykolåtervinning”

Philippe Rainville, Vice-President, Planning, Engineering and Construction vid Aeroports de Montreal (ADM) är entusiastisk när han presenterar den nya anläggningen för återvinning 2014. Vilokan ADF Solutions ligger bakom hela den imponerande anläggningen som hanterar allt från uppsamling av använd avisningsvätska via samtliga avancerade processer som till slut leder till att ny, återvunnen avisningsvätska kan blandas och användas direkt på flygplatsen. Ett helt slutet kretslopp för miljön, för ekonomin, för framtiden.

Fjärrstyrning från Sverige

Vilokan driver anläggningen flera år innan avisningsoperatören AeroMag 2000 är redo att över driften. Även efter detta styrs stora delar av anläggningen från Vilokans huvudkontor i Strömstad, Sverige. Där kan både pumpar och kvaliteten på vätskorna bevakas. Vilokan finns närvarande även i rollen som renodlad teknikleverantör.

Första i sitt slag

Montreal-Pierre Trudeau Airport (YUL) är Kanadas fjärde största flygplats och används av över 14 miljoner passagerare per år. Återvinningsanläggningen från Vilokan är den första i sitt slag som byggs i Nordamerika och den är totalt integrerat i AeroMags existerande anläggning på flygplatsen.

"Förut åkte 10.000 ton till reningsverket. Nu kan glykolen återvinnas istället!"

Svenska flygplatsoperatören Swedavia med 37,6 miljoner passagerare är en föregångare på miljöområdet. Nu sluter Vilokan kretsloppet så att Swedavia kan återvinna och återanvända värdefull glykol.

"Nu blir vi världsledare på glykolåtervinning"

Montreal Pierre Trudeau Airport (YUL) har investerat ca 10 miljoner CAD (ca 65 miljoner kronor) i en anläggning från Vilokan ADF Solutions. Den kommer att drivas av AeroMag 2000 som sköter avisningen på plats.